ga naar navigatie
Welkom!  Word lid  of  Meld je aan 
Belgium-NL | NL - FR

Mijn kind is klaar om zindelijk te worden - En nu?

0   mensen hebben gereageerd
op dit artikel
 
44
Social Sharing
De meeste ouders vragen zich af of ze goed bezig zijn met het zindelijk laten worden van hun kind.

Je zult je, net als de meeste andere ouders, wel eens afvragen of de manier waarop je je kind zindelijk wilt laten worden wel de juiste is. Deze adviezen over wat je beter wel en niet kunt doen, geven je vertrouwen en helpen je je kind te begeleiden naar het zindelijk worden. Maar uiteindelijk is het zijn prestatie, niet die van jou.

Wat je wel moet doen: wachten tot je kind er klaar voor is.

Er is geen bepaalde leeftijd waarop je je kind moet leren zindelijk te worden. Kinderen leren de vaardigheden die hiervoor nodig zijn als ze tussen de 18 en 30 maanden oud zijn. Maar het kan best zijn dat je dreumes pas aan het eind van zijn vierde levensjaar klaar is om zindelijk te worden. Hoe meer je kind ervoor open staat, hoe sneller hij het leert. Maar stel geen deadline. Je legt dan te veel druk op je kind en het zal minder goed lukken. Klik hier voor een lijst van signalen die aangeven dat hij eraan toe is.

Wat je wel moet doen: doe het stap voor stap.

Zindelijk worden is een proces in veel stappen, die je kind soms in een paar dagen en soms in een paar maanden onder de knie zal krijgen. Zindelijk worden omvat, van het begin tot het eind, de volgende stappen: hij vertelt je dat hij nodig moet, uitkleden, op de wc of het potje gaan zitten, billen afvegen, aankleden, potje legen, doortrekken en handen wassen. Elk van deze stappen kost tijd. Vergeet dus niet na het doorlopen van iedere stap de successen van je kind te benadrukken. Let ook op de kleine stapjes, niet alleen op het uiteindelijke doel. Vergeet niet dat de eerste successen afhankelijk zijn van de mate waarin je kind het gebruik van de wc of het potje begrijpt, niet van het onder de knie krijgen van het proces.

Wat je wel moet doen: Rekening houden met teleurstellingen en ongelukjes (en ze accepteren).

De meeste kinderen hebben, als ze eenmaal zindelijk zijn, nog verscheidene ongelukjes. Dat is niets om je zorgen over te maken. En vergeet niet dat jongetjes meestal iets langer doen over het proces van zindelijk worden dan meisjes.

Wat je wel moet doen: je kind prijzen.

Zorg ervoor dat je je kind steeds weer prijst als hij een nieuw aspect van het zindelijk worden beheerst. Het is belangrijk dat hij erkenning krijgt voor al zijn inspanningen, niet alleen voor de succesvolle. Vertel hem bijvoorbeeld iedere keer dat hij zegt dat hij op het potje wil, al dan niet nadat je hem dat gevraagd hebt, dat je trots op hem bent. Maar overdrijf het prijzen niet; het is uiteindelijk zijn prestatie, niet die van jou.

Wat je wel moet doen: rekening houden met het temperament van je kind (met zijn manier van doen).

 • Zijn tempo en de manier waarop hij over het algemeen dingen doet, hebben veel invloed op de voortgang van het zindelijk worden.
 • Houdt rekening met zijn stemming, op welk moment van de dag is hij dan het beste aanspreekbaar en zal hij willen meewerken? Dat is het tijdstip om met de zindelijkheidstraining te beginnen (of met welke nieuwe vaardigheid dan ook).
 • Als hij normaal gesproken verlegen en een beetje in zichzelf gekeerd is, zal hij misschien wat meer aanmoediging en hulp nodig hebben om zindelijk te worden, dan als hij minder verlegen is.
 • Geef je kind wat afleiding, zodat hij zich prettiger voelt op zijn potje, lees samen een boekje, zing een liedje of speel een toneelstukje met poppen.
 • Houd tenslotte ook rekening met zijn frustratiedrempel. Stel hem zonodig gerust en vertel hem dat hij alles kan wat hij maar wil, als het moment daar is.

  Wat je wel moet doen: overleg met de andere verzorgers van je kind.

  Zorg dat je je plannen voor het zindelijk maken van je kind bespreekt met zijn eventuele andere verzorgers (de oppas, opa en oma, de leidsters van het kinderdagverblijf, enz.). Consequent zijn is cruciaal. Als je je plannen met de andere verzorger(s) bespreekt, weet je zeker dat zij je aanwijzingen opvolgen.

  Als je je onzeker voelt over dit onderwerp, bespreek dit dan tijdens je bezoek aan het consultatiebureau of met je huisarts. Zij kunnen je helpen om te bepalen of je kind er klaar voor is. Ook kunnen zij je adviseren over de beste aanpak.

  Wat je wel moet doen: je kind een joggingbroek laten dragen, als jullie allebei zover zijn.

  Als hij een joggingbroek draagt, zal je kind zich eerder realiseren hoe prettig het is om schoon en droog te zijn. Hij zal in ieder geval eerder voelen dat hij nat is, dan wanneer hij een luier draagt. Je kunt tijdens de overgang van het dragen van luiers naar gewoon ondergoed ook gebruik maken van luierbroekjes, maar je kind zal deze toch vooral als luiers ervaren en gebruiken. Als je je kind een joggingbroek zonder luier laat dragen, voordat hij eraan toe is, zal hij niet sneller zindelijk worden.

  Wat je wel moet doen: je huisarts op de hoogte brengen als je kind:

 • klaagt over pijn bij het plassen
 • bloed of pus in zijn plas heeft, of als deze langere tijd stinkt of vreemd ruikt
 • voortdurend urine \'lekt\'
 • moeite heeft om met plassen te beginnen

  Wat je niet moet doen: je gedwongen voelen om je kind snel zindelijk te maken.

  Ook als er tijdsdruk is of als je rekening moet houden met andere verzorgers, moet je proberen hier niet aan toe te geven: als je je zorgen maakt over het zindelijk worden, kan je kind gespannen raken. Zindelijk worden is geen wedstrijd. Het is jouw taak om je kind aan te moedigen onafhankelijker te worden en je moet hem in staat stellen ieder stapje in zijn eigen tempo onder de knie te krijgen. Je moet bereid zijn om hier wat tijd en aandacht aan te besteden en je kind iedere dag weer te helpen, te stimuleren en te belonen. Als de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf waar je je kind naartoe wilt laten gaan, hem alleen accepteert als hij zindelijk is, zoek dan andere opvang.

  Wat je niet moet doen: ermee beginnen voordat je kind geïnteresseerd is in zindelijk worden.

  Als je kind zich hevig verzet tegen zindelijkheidstraining, is het waarschijnlijk beter om nog even te wachten en het na een paar weken of een maand nog eens te proberen. Wacht tot hij tekenen vertoont van oprechte interesse in het proces.

  Wat je niet moet doen: het proces overhaasten.

  Als je je kind onder druk zet om zindelijk te worden, kan dit tot gevolg hebben dat je kind zijn plas of zijn ontlasting te lang ophoudt. Dit kan leiden tot constipatie of andere ernstige complicaties. Als familieleden je op je nek zitten, denk er dan om dat kinderen de vaardigheden om zindelijk te kunnen worden pas ontwikkelen als ze ten minste anderhalf zijn. De meeste kinderen zijn er pas aan toe als ze twee jaar of ouder zijn.

  Wat je niet moet doen: met zindelijk maken beginnen als er andere grote veranderingen in het leven van je kind plaatsvinden.

  Het is het beste om te beginnen je kind zindelijk te maken als het leven betrekkelijk rustig verloopt. Als je gaat verhuizen, een nieuwe baby krijgt, je kind naar nieuwe opvang of een andere oppas gaat, of als er andere grote veranderingen plaatsvinden, kan je het zindelijk maken beter uitstellen totdat zijn leventje weer wat meer in balans is.

  Wat je niet moet doen: aarzelen hulp te zoeken.

  Andere ouders, boeken, internet, het consultatiebureau en je huisarts zijn allemaal uitstekende bronnen van informatie en steun als het om zindelijk worden gaat. Als je een vraag hebt, stel die dan. Als je een specifiek probleem hebt, leg dit dan voor aan ons panel van deskundigen.

  Wat je niet moet doen: je kind langere tijd met een natte broek laten rondlopen om hem een lesje te leren.

  Als je je kind met een natte of vieze broek of luier laat rondlopen, zal dit alleen zijn huid maar pijnlijk en gevoelig maken bij het plassen, waardoor de kans dat hij het te lang ophoudt en niet wil plassen groter wordt. Help hem snel een schone broek aan te trekken.

  Wat je niet moet doen: je kind langere tijd op het potje laten zitten.

  Langdurig en onder dwang op het potje zitten, heeft zelden succes en zal er eerder toe leiden dat je kind niet zindelijk wil worden. Het zal zijn wens om het potje te vermijden alleen maar versterken.


 •  

  Social Sharing

  Misschien ook interessant

  Houdt nu nog meer vocht vast - om tot 12 uur lang te beschermen tegen lekken.

  Informatie over Pampers Baby Dry
  Pampers Baby Dry