Zwangerschap per week: week 38

Autostoeltje? In orde. Ziekenhuistas? In orde. De zwangerschapscursus nog eens doornemen? In orde. Gebruik week 38 om je mentaal voor te bereiden op je nieuwe rol als mama of papa!

Jouw baby

  • Je baby is voldragen in week 38. Zelfs al zijn er nog twee weken te gaan voor de uitgerekende datum. De meeste baby's worden binnen twee weken voor of na de uitgerekende geboortedatum geboren. Je zult dus waarschijnlijk bevallen in de komende vier weken!

  • Dit hoeft niet te betekenen dat je braaf moet wachten tot de bevalling begint. Je kleintje groeit niet meer zo hard, maar is nog steeds in beweging. Hij is nu ongeveer 50 cm en weegt meer dan 3 kg. Vanaf dit moment is het net alsof je een complete pompoen in je buik draagt!

  • Terwijl jij de tekenen voor bevalling in de gaten houdt, verliest je baby lanugo. Dat zijn de fijne haartjes die zijn lichaam maandenlang bedekten. Hij heeft misschien nog wat op haar schouders, voorhoofd of nek als hij wordt geboren. Hij zal ook de meeste vernix hebben verloren. Dit is de romige wasachtige substantie die zijn huid beschermde tegen het vruchtwater.

  • En wat gebeurt er met de verloren vernix en lanugo? Een deel eindigt in de darmen van je baby. In het meconium. Meconium is eerste ontlasting van je baby. Het heeft een groen-zwarte kleur in een teerachtige substantie. Het meconium bestaat uit dode cellen, vruchtwater en afvalstoffen uit de lever, alvleesklier en galblaas van je baby. De nieren van je baby filteren ook wat afvalstoffen, maar ze zullen niet volledig functioneren tot na de geboorte.

Jouw zwangerschap

  • Naarmate je baby groeit, oefent hij meer druk uit op je blaas. Die is nu ongeveer zo plat is als een pannenkoek.Je gaat waarschijnlijk ook vaker naar de wc dan je ooit voor mogelijk hield! Drink daarom genoeg water zodat je vochtgehalte op peil blijft.

  • Overloop je notities van de zwangerschapscursus en beslis in welke positie je wilt bevallen. Sommige vrouwen kiezen ervoor om rechtopstaand weeën op te vangen, terwijl anderen het gemakkelijker vinden op handen en voeten. Weer anderen brengen veel tijd door in een schommelstoel. Het helpt als je de verschillende posities nu al uitprobeert.

  • Heb je al een kinderzitje voor in de auto? Als dat niet zo is, ga onmiddellijk naar de winkel! Je moet een kinderzitje in je auto hebben gemonteerd om je baby veilig (en wettelijk) van het ziekenhuis naar huis te kunnen vervoeren. Onthoud dat slechts 5 procent van alle baby's op de uitgerekende datum wordt geboren. Dit plan je dus echt best op voorhand.

Van de deskundigen

Je hebt misschien geen honger als de bevalling begint. Maar als dat wel zo is, kies dan voor iets lichts. "Sommige vrouwen voelen misselijkheid, veroorzaakt door hun pijnmedicatie of door de intensiteit van de bevalling. Als hun maag vol is, kan de misselijkheid leiden tot braken", zegt deskundige en gediplomeerd verpleegkundige Elaine Zwelling. "Je kunt het beste vetvrij snacken, zodat het snel kan worden verteerd. Denk aan eenvoudige pasta, toast en heldere bouillon."

Beheer Cookies