Hoofd gestoten: hoe weet je of het ernstig is?

Elk kind stoot z'n hoofd wel eens. Gelukkig schrikken de ouders meestal meer van zo'n klap dan het kind zelf. Weet wat je kunt verwachten als je kleintje valt en hoe je het best troost.

Wat kan je verwachten?

Het is heel normaal dat je kind van streek is als het zijn hoofd stoot. Je kunt verwachten dat het om extra aandacht vraagt. Of misschien wilt het eventjes uitrusten?

Jij kent je kind het beste. Dus jij weet ook het beste of het gedrag verontrustend is of niet. Let op of er in de uren en dagen na de klap een belangrijke verandering plaatsvindt,

Volg deze stappen

Na een klap op het hoofd zijn er dingen die je kunt doen om de ernst van het letsel te beoordelen. Laat je kind minstens twee uur rusten en hou hem of haar ondertussen goed in de gaten.

  • Geef iets te drinken, maar geen pijnstillers. Als het echt teveel pijn heeft en een pijnstiller nodig heeft, ga dan naar de dokter.

  • Maak een eventuele wond op het hoofd goed schoon. Druk er minstens 10 minuten een doekje op. Als de wond groter is dan 2-3 cm, als het bloeden niet stopt, of als de wenkbrauw, lip, of oorlel gewond is, ga dan meteen naar de dokter.

  • Kleine sneetjes kun je met een pleister afplakken, zodat de randen zich sneller hechten.

  • Als er een bult op het voorhoofdje zit, leg er dan 20 minuten ijs. Neem bijvoorbeeld een zak bevroren erwten of doe wat ijsblokjes in een washand.

  • Ga in de eerste nacht na het ongeval om de drie tot vier uur bij je kind kijken. Controleer bij het wakker worden of het niet duizelig of verward is. Controleer de pupillen van zijn of haar ogen en check of ze even groot zijn.

Hersenschudding en andere symptomen

Een kind met een hersenschudding kan flauwvallen.

Het is in de war en kan niet zeggen wie en waar het is. Hij of zij zal zich ook niet herinneren hoe het gewond is geraakt. Kinderen met een hersenschudding moeten meteen naar de dokter en een tijdje in observatie blijven.

Andere tekenen waar je na een hoofdletsel op moet letten:

  • Meer dan 3 keer overgeven net na het ongeval of één keer 4 tot 6 uur daarna

  • Vocht of bloed uit het oor of de neus

  • Plotselinge ernstige oorpijn vlak na het ongeval

  • Erge hoofdpijn die na een uur nog niet over is

  • Klachten over duizeligheid of wazig of dubbel zien

  • Moeite om wakker te blijven, verwarring en onsamenhangend praten bij het ontwaken

  • Zweterig en bleek blijven

  • Onregelmatige of rare ademhaling

Als je één van deze symptomen waarneemt, breng je kind dan direct naar de dokter of naar het ziekenhuis!

Hier kun je op rekenen

De gestoten plek zal de komende dagen alle kleuren van de regenboog krijgen. Als je kind zich op zijn voorhoofd of in het midden van het gezicht heeft gestoten zal het snel blauw (of geel of groen) worden.

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, dat spreekt voor zich!

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies