Pasgeboren baby in slaap krijgen: 5 effectieve tips

Een beetje slaaptekort is normaal wanneer je een pasgeborene hebt, maar het creëren van een bedtijdroutine bezorgt jullie beiden de vereiste slaap.

Hoewel de meeste baby's de eerste zes maanden geen regelmatige slaapcyclus hebben, hebben pasgeboren baby's 16 tot 17 uur slaap per dag nodig. Met één of twee uur slaap per keer.

Met een slaapschema wordt je pasgeboren baby een geroutineerde slaper. Volg deze tips om een goede routine te creëren.

1. Start met de omgeving

Niemand kan slapen in een kamer vol afleiding. Vooral je pasgeboren baby niet.

  • Voor de veiligheid en de slaapkwaliteit van je kleintje verwijder je best alle knuffelbeesten en speelgoed uit het wiegje.

  • Zet het wiegje ook niet te dicht bij een raam of deur. Anders kan je baby last hebben van licht, geluid of tocht.

2. Kies de juiste tijd

Je legt je baby best slaperig, maar wel nog wakker, in zijn of haar wiegje. Als je je pasgeboren baby vasthoudt of wiegt totdat hij volledig slaapt, valt hij zonder deze stimulans moeilijk in slaap wanneer hij 's nachts wakker wordt.

Als je baby niet in staat is weer in slaap te vallen, probeer hem of haar dan niet te veel te stimuleren of te prikkelen als je gaat kijken. Het is best je baby zo slaperig mogelijk te houden wanneer die wakker wordt, zodat het niet lastig is om weer in slaap te vallen.

3. Tref de juiste voorbereiding

Doe vooraf alles wat nodig is.

  • Is de luier verschoond?

  • Gegeten en gedronken wat nodig is?

Het is belangrijk dat je deze dingen regelt voordat je hem of haar in bed legt. Lang doorslapen zal anders geen optie zijn. Wanneer een baby huilt, zijn een natte luier of honger vaak de eerste zaken waaraan je mag denken.

4. Wees consequent

Dit geldt vooral voor peuters: zij begrijpen het concept van een echte bedtijd al beter. Bij een pasgeboren baby helpt het opzetten van een consistent schema om een goede routine en een gezond slaappatroon te creëren. Voor je eigen gezondheid: rust uit op dezelfde momenten als je baby.

5. Hou prikkels op afstand

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen bedtijd en speeltijd voor je pasgeboren baby.

Kort voor het slapengaan niet te lang doorspelen dus. Probeer overdag met je baby te spelen. Dit helpt de tijd dat de baby overdag slaapt te verlengen en zorgt ervoor dat hij of zij 's nachts langer doorslaapt.

Wat je ook doet, heb geduld. De tijd met je pasgeboren baby is een ongelooflijk mooie tijd in je leven, maar kan ook stressvol zijn, vooral als je slaap tekort komt. Als je probeert een bedtijdroutine voor je baby te creëren, zullen jullie beiden binnen een paar weken meer en regelmatiger slapen.

In De beste slaapoplossing voor je baby en 10 tips voor een geslaagd dutje ontdek je nog beter het belang van een goede bedroutine, nu en later.

Slaaplossingen voor de groei van je baby. 

“Ik ben niet moe. Ik ben kapot!” Slaaptekort door je baby is iets wat je niet volledig begrijpt tot je het zelf meemaakt. Probeer onderstaande slaapoplossingen en verzeker je kleintje én jezelf van een goede nachtrust.

… tot drie weken oud

Je pasgeboren baby zal 16 tot 18 uur per dag slapen. Maar hij of zij zal ook elke 2 tot 3 uur wakker worden voor een voeding. Natuurlijk verschilt dit van baby tot baby.

Het slaap-waakritme van een pasgeboren baby is een hele aanpassing, maar noodzakelijk voor hem of haar om te overleven. Het is niet mogelijk om een baby van 3 weken oud te veel te verwennen. En het is belangrijk om een gevoel van geborgenheid te creëren door te reageren op het huilen van je baby.

Hoewel hij of zij op allerlei momenten tijdens de dag wakker wordt, is het ook belangrijk om je baby het verschil te leren tussen dag en nacht. Speel en praat wanneer hij of zij overdag wakker wordt, maar houd het licht gedimd en je stem zacht wanneer dat 's nachts gebeurt. Uiteindelijk zal je kleintje 's nachts langer doorslapen.

Veel ouders zweren bij sus-geluiden om rusteloze baby's te helpen ontspannen. Maak luide (heel luide!) “shhh, shhh, shhh”-geluiden en wieg hem of haar zachtjes heen en weer. Zo imiteer je de geluiden en sensatie van de baarmoeder. Inbakeren kan er ook voor zorgen dat je baby zich geborgen voelt. Hou de moed erin. De eerste weken zijn moeilijk, maar je baby zal steeds beter gaan slapen.

… van 2 tot 4 maanden

Na 4 maanden zie je al een grote verandering in het slaappatroon van je baby. Binnenkort zal hij of zij langere periodes slapen, of misschien gebeurt dat nu al.

De uitdrukking 'de hele nacht doorslapen' is een beetje vaag. Het kan 8 uur na elkaar betekenen. Van middernacht tot 5 uur in de ochtend. Of van 10 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends. De meeste baby's slapen door wanneer ze 2 tot 3 maanden oud zijn (hoera!), maar sommige baby's doen dat pas wanneer ze veel ouder zijn.

Je kunt je baby van 2 tot 4 maanden oud helpen om gezonde slaapgewoontes te ontwikkelen. Zo slaap jij ook beter!

  • Leg je kleintje bijvoorbeeld in bed wanneer het slaperig is, maar nog niet helemaal slaapt. Zo leert hij of zij uit zichzelf weer inslapen.

  • Baby's bewegen veel en zijn behoorlijk luidruchtig als ze slapen. Storm dus niet naar binnen zodra je een klein geluidje hoort, maar wacht een paar minuten. Geef je baby de kans om uit zichzelf weer in slaap te vallen.

Baby's van alle leeftijden

Het is niet nodig de thermostaat hoog te zetten of je baby te dik in te pakken. Als je zelf genoeg hebt aan een pyjama en een dun deken, dan voelt je baby zich ook comfortabel in een pyjama of een babyslaapzak. Comfortabel zijn betekent ook droog blijven.

Belangrijk: leg je baby altijd op zijn of haar rug in een rookvrije ruimte. Verwijder dekens, speelgoed, kussens of stootranden uit het wiegje of mandje. Deze leveren verstikkingsgevaar op.

Slapen en een goed, gezond bedtijdritueel zijn cruciaal van bij de start. Heel wat artikels gaan precies daarom over dat ene thema:

GERELATEERDE BABY TOOL
BGC Icon

Baby groeischema

Houd de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van je baby in de gaten voor een gemiddelde groei met onze eenvoudige tool.

What is your child*
Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

Verplicht veld

*Invoer gegevens van de laatste metingen van je baby **Bron: World Health Organization

Beheer Cookies